2014. augusztus 26., kedd

Az önéletrajzok 3 leggyakoribb hibája (a második)

2. Rossz szerkesztettség 

Nagyon sok önéletrajz azért vérzik el már rögtön a kiválasztás első másodperceiben, mert nem megfelelően van megszerkesztve. A rossz szerkesztettség vonatkozhat a tartalmi és formai szempontokra is. Nézzük a legfontosabb kritériumokat!




Így szerkeszd önéletrajzod tartalmilag:
  • Mindig fogalmazz bele anyagodba egy célkitűzést, hiszen így tudják majd beazonosítani jelentkezésed szándékát! 
  • Ne csak tényeket közölj szakmai pályafutásoddal kapcsolatban (mit, mikor és hol dolgoztál), hanem az adott munkahelyeken elért eredményeidet hangsúlyozd! Ebből fogják látni, hogy értékes jelentkező vagy.
  • A szakmai tapasztalatok felsorolásánál időrendben visszafelé haladj (a legutolsó munkahelyed felsorolásával kezdd!) és mindig azt fejtsd ki a legjobban! A 10 évvel ezelőtti munkádról fele annyit írj, a még régebbiről pedig csak egy-egy mondatot.
  • A végzettségeknél csak a megpályázott munkakör szempontjából fontosakat írd le! (Nem feltétlenül kell leírni, hogy cukrász és állattenyésztő végzettséged is van, ha mondjuk könyvelőnek jelentkezel)
  • A nyelvtudásnál és az egyéb ismereteknél a tényleges tudás szintje számít, nem pedig az a szó ami a bizonyítványon szerepel. Ha folyékonyan beszélsz angolul, akkor írd azt nyugodtan, hogy tárgyalóképes a nyelvtudásod, akkor is, ha papíron "csak" a középfokú nyelvvizsgád van meg.
Így szerkeszd önéletrajzod formailag:
  • 3 színnél ne használj többet, különben zavaró, túl csicsás lesz az anyag!
  • Betűtípus megválasztásánál is figyelj, kettő betűtípus bőven elég! A választáshoz itt találsz egy kis segítséget.
  • A főcímek (bekezdés-megnevezések) egyformák legyenek és mindegyik a lap ugyanazon a részén helyezkedjen el, egy vonalban! Egyik se lógjon ki! Ez természetesen igaz az egész szövegre.
  • Jó móka a formázgatás (félkövér, dőlt, kis betűk, nagy betűk variálgatása) de ezeket se vidd túlzásba, különben zavaró lesz olvasni!
  • Összességében az önéletrajzod legyen könnyen átlátható és esztétikus!

Ha egy önéletrajz nem megfelelően van megszerkesztve, akkor bizony nagyon hamar a "nem megfelelt" kupacban végezheti, még akkor is, ha a jelentkező egyébként megfelelő lenne a megpályázott munkára.  Egy nem esztétikusan elkészített dokumentumot ugyanis gyakran végig sem olvasnak a személyzetisek.

A te önéletrajzod milyen? Kíváncsi vagy véleményünkre? Küldd el nekünk! Címünk: oneletrajzugynokseg@gmail.com

Hamarosan pedig azt is megtudhatod, hogy mi az önéletrajzok harmadik leggyakoribb hibája.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.