2014. augusztus 18., hétfő

Milyen betűtípussal írjunk?

Hiszed vagy sem, rengeteget számít, hogy önéletrajzod milyen betűtípussal van megírva, mert a választástól függően beállíthatod magad konzervatívnak, maradinak, régiesnek, de ugyanúgy fiatalosnak, modernnek, haladónak is. Mire figyelj, melyiket válaszd?
Kezdjük egy kis betűtannal!

A betűtípusokat két nagy kategóriára oszthatjuk.

Talpas betűk (Serifs):

A betűk végén, kis kiegészítő vonalakat találunk.

  
Talpas betűtípusok: Times New Roman, Antiqua, Baskerville, Bodoni, Bookman, Cambria, Garamond, Century Old Style, Georgia, Minion, Palatino.

Általános jellemzők: Nagyobb blokkokat tartalmazó, hosszabb szövegeknél (pl. könyvek) könnyebb olvasni. Emellett a talpas betűk komoly, hivatalos, megfontolt jelleget hordoznak, viszont éppen ezért egy ezzel a betűtípussal íródott szöveg régiesnek és megszokottnak is hathat. 

Talp nélküli betűk (Sans):

A betűk mindenféle kiegészítés nélkül záródnak.

  
Talp nélküli betűtípusok: Arial, Calibri, Century Gothic, Futura, Gotham, Helvetica, Impact, Myriad, Rotis Sans, Tahoma, Trebuchet, Verdana.

Általános jellemzők: Olvasáskor betűnként olvassuk (nem alkotnak szóképet, mint a talpas betűk). A talpas típusokkal szemben ezek inkább informális, bensőségesebb hangulatúak. Emellett egyszerű és letisztult jelleget is magunkban hordoznak, ezért összességében fiatalosabbak, modernebbek, ugyanakkor kevésbé kifinomult hatást is tükröznek.

Természetesen ez a két nagy csoport további részekre bontható, erről többet IDE KATTINTVA olvashatsz.

Javaslat önéletrajz-íráshoz:

Amennyiben valamilyen "komoly", klasszikus állást (jogi, hivatali területek, konzervatív munkakörök) szeretnél megpályázni, akkor mindenképpen valamilyen jól megválasztott talpas betűtípust használj. Ezzel felelősségteljes, pontos, megbízható, visszafogott, a hagyományos értékeket fontosnak tartó személyiséget sugallnak.

Azonban, ha azt szeretnéd, hogy vidámabb, modernebb felfogású, "haladóbb" gondolkodású jelentkezőként gondoljanak rád, akkor egyértelműen valamelyik talp nélküli betűtípus a jó választás.

Természetesen nem probléma, ha nem csak egy betűtípust használsz önéletrajzodban (pl. a címek kiemelésénél), de ebben az esetben figyelj arra, hogy ne csak mondjuk a talpas, vagy csak a talp nélküli típusokat variáld, hanem például a főcímeid legyenek talpasak, a szöveg többi része viszont talp nélküli. 

Ha kérdésed van az önéletrajzoddal kapcsolatban, írj nekem erre a címre: oneletrajzugynokseg@gmail.com

Ha pedig a betűtípusokról olvasgatnál még, kattints IDE vagy IDE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.