2014. október 28., kedd

10 dolog, amivel gyorsabban találsz munkát



 1. Beszélj ismerőseiddel, barátaiddal!

Mondd el nekik, hogy munkát keresel/állást váltanál, de azt is közöld, hogy milyen területen kívánsz elhelyezkedni, így biztosan eszükbe jutsz majd, ha a látókörükbe kerül egy lehetőség. Feltétlenül izzítsd be a személyes kapcsolati hálódat és rendszeresen kérdezz rá, hogy van-e valami fejlemény.

2. Vezess naplót!

Mindent, amit az álláskeresés során teszel (jelentkezel valahová, beszélsz valakivel) jegyezz fel magadnak. Írd fel, hogy pontosan mikor, melyik munkára milyen önéletrajzot küldtél és azt is, hogy mikor, kivel és mit beszéltél. Hidd el, egy idő után már nem fogsz fejből emlékezni mindenre, ezért nagyon hálás leszel, ha minden meglesz egy helyen, ráadásul ezzel elkerülhetsz olyan kínos szituációkat is, hogy felhívnak egy helyről, de nem ugrik be pontosan, hogy mit is pályáztál meg ott.

2. Használd a közösségi médiát!

Biztosan fent vagy Facebookon, és legalább kétszáz ismerősöd van ott is. Nyilván nem vagy mindenkivel szorosabb kapcsolatban, de a megbízható barátoknak nyugodtan küldhetsz egy rövid üzenetet, amiben leírod, hogy szeretnél új vizekre evezni és gondoljanak rád, ha hallanak valamit. Ezzel egy időben nézd át a profilodat és szedd le a kevésbé "szalonképes" fotóidat és korábbi bejegyzéseket, mert a leendő munkáltatók bizony sokszor leellenőrzik a jelöltek Facebook adatlapját.

3. Jelentkezz az illetékes munkaügyi központtál!

Valószínű, hogy ki nem állhatod a hivatali sorban állást, de ha szerencséd van, akkor jó eséllyel gyorsan túl vagy a regisztráción, ezt követően pedig már be is kerültél a rendszerbe. Nincs biztosíték, hogy azonnal tudnak állást ajánlani, de ha kifogsz egy segítőkész kollégát, akkor ő minden felmerült lehetőségről tájékoztat majd, és megadja az aktuális állásokat kínáló cégek elérhetőségét is.

4. Regisztrálj a legnagyobb álláskereső oldalakon!

Ilyen például profession.hu, monster.hu, cvonline.hu, jobline.hu. Szánj elég időt a regisztrációs felületek kitöltésére, mert minél több információt adsz meg magadról, annál könnyebben találnak rád a munkaadók. További előny, hogy ezeken az oldalakon lehetőséged van állásértesítést is beállítani, ami azt jelenti, hogy rendszeresen küldeni fogják az aktuális állásajánlatokat az email címedre.

5. Vedd fel a kapcsolatot munkaerő-kölcsönző és közvetítő ("fejvadász") cégekkel!

Magyarországon nagyon sok ilyet találsz, de fontos, hogy csak az ismerteket és a hivatalosan  működőket válaszd. Menj fel a weboldalukra, írj nekik emailt, keresd őket személyesen és időnként érdeklődj telefonon is. A legnagyobbak: trenkwalder.hu, addecco.hu, work-force.hu, pannonjob.hu, dologido.hu, prohuman.hu, de a Google segítségével könnyen megtalálod a számodra legközelebbi megoldást.

6. Keress meg cégeket célirányosan!

Tudtad, hogy a legtöbb szabad álláshelyet a cégek meg sem hirdetik? Ezek az úgynevezett rejtett állások. Éppen ezért kiváló megoldás, ha közvetlenül keresed meg azokat a kiszemelt vállalatokat, ahol szívesen dolgoznál. Nézz utánuk a neten, hívd fel a központi számukat (ha a közvetlen szakmai területet nem találod) és tudd meg, hogy kihez fordulhatsz jelentkezéseddel. Írj az illetékesnek egy levelet, nyomtasd ki, küldd el postán, majd néhány nap múlva érdeklődj telefonon!

7. Használj "alternatív" csatornákat és eszközöket!

Lehet, hogy felhúztad a szemöldököd az előző bejegyzés végén olvasott postai levélnél, de hidd el, ha ilyet küldesz az emailek világában, máris kitűnsz a tömegből. Egy közvetlenül a célszemélynek címzett "hagyományos"  levélre sokkal jobban felfigyelnek, mint az elektronikus változatra. Ugyanilyet hatást érhetsz el, ha személyesen látogatsz el leendő munkáltatódhoz és úgy érdeklődsz a lehetőségekről. Itt sem garantált, hogy azonnal valami biztatót mondanak majd, de, ha időnként újra akcióba lépsz, akkor előbb-utóbb célba érsz.

8. Jelenj meg új vizeken!

Bizonyára hallottál már a LinkedIn oldaláról, ami egy szakmai közösségi oldal. Ha itt regisztrálsz, sokkal nagyobb esélyed lesz elhelyezkedni, mivel itt elsősorban szakmai kapcsolatokat építesz, nem pedig baráti szálakat szövögetsz. Ezen kívül, ha jó a megjelenésed és a kommunikációs készséged, akkor jó ötlet lehet egy rövid bemutatkozó videót készíteni magadról és azt feltölteni a Youtube oldalára, majd azt küldeni önéletrajz "helyett". Ez az úgynevezett videó cv, ami 1-2  percben mutat be Téged a leendő munkaadódnak.

9. Hirdesd magad!

Adj fel magadról egy hirdetést, amellyel felkeltheted leendő munkáltatód figyelmét és érdeklődését! Vannak ingyenes internetes oldalak, de használhatod a nyomtatott sajtót is. Természetesen ne zalaegerszegi oldalon hirdess, ha Nyíregyházán kívánsz elhelyezkedni, illetve gondolj bele abba is, hogy a leendő főnököd, munkatársaid milyen szakmai oldalakat böngészhetnek rendszeresen. Egy jól megválasztott felület és egy frappáns szöveg könnyen berepíthet az áhított munkahelyre.

10. Látogasd az állásbörzéket!

Az állásbörzék és egyéb nyílt napok kiváló alkalmat nyújtanak ahhoz, hogy személyesen, testközelből találkozz cégekkel. Keress rá a neten, hogy mikor és hol lesz legközelebb állásbörze, vegyél magadhoz jó pár önéletrajzot, öltözz föl egy fokkal elegánsabban mint a hétköznapi megjelenésed, és irány a rendezvény! Ne foglalkozz a koroddal, ezek a fórumok nem csak frissen végzett fiatalokhoz szólnak. A lényege a kapcsolatépítés; így tehát menj, érdeklődj, kérdezz és jegyzetelj! Amelyik cég megtetszik, onnan feltétlenül kérj elérhetőséget és miután hazaértél, máris tervezd meg, hogy mikor és hogyan fogod őket "bombázni".


Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot a Fecebookon oldalon ide kattintva.

Ha kérdésed van, vagy segítséget szeretnél, akkor írj nekem erre a címre: oneletrajzugynokseg@gmail.com 

Pintér Mátyás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.